Technologia zaparzania kawa w kapsułkach jest znana od czterdziestu lat i pomału zdobywała sobie miliony zwolenników. Ten wygodny system pozwala na przygotowanie kawy wysokiej jakości bardzo nieskomplikowaną metodą – wystarczy napełnić pojemnik z wodą w ekspresie, umieścić kawę w kapsułce…
Czytaj więcejTematyka żywnościowa
Na kursie gotowania zdobędziesz nowe umiejętności kulinarne
Własnoręczne przygotowanie posiłków w domu ma wiele zalet. Najważniejszą z nich jest głównie oszczędność pieniędzy – stołowanie się w domu bywa zazwyczaj znacznie tańsze aniżeli częste korzystanie z oferty lokali gastronomicznych. Duma płynąca z przygotowania posiłku osobiście jest też tak…
Czytaj więcejZdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona
Wyjątkowy smak białej kapusty kwaszonej jest ważną częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową szeregu potraw i przeciętny Polak bardzo często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, ponieważ kwaszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność. Czemu należy spożywać kiszoną…
Czytaj więcejPopularne polskie dania – kilka słów o żurku i barszczu białym
W ostatnich latach coraz rzadziej zjadamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego pośpiechu, a przez to pragnienie szybkiego nasycenia się, chętnie omijamy zupy, wybierając posiłki, które uprzednio serwowane były na ogół jako to większe danie. Lecz na wskroś polskie zupy, takie…
Czytaj więcejKurs gotowania dla dzieci rozwijają kreatywność
Dzieci kochają asystować nam w kuchni – podawać i wybierać składniki bądź przystrajać wypieki. Pragniesz wykorzystać zapał kulinarny Twojej pociechy? Poznaj warsztaty kulinarne dla dzieci. Od nas dowiesz się, czego uczą takie zajęcia. Warsztat kulinarny dla dzieci – czy warto…
Czytaj więcejJaką żywność uznaje się za ekologiczną?
Od dynamicznego rozkwitu branży spożywczej, który obserwujemy od zeszłego stulecia, wyroby jedzone przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej wypełniać przeróżnymi substancjami przedłużającymi ich żywotność. Jednak wraz z coraz szerszym zainteresowaniem odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jak może to…
Czytaj więcejPyszne i zdrowe kiszone ogórki
Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej lub w formie dodatku do drugiego dania – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, gdyż kiszonki są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe. Kwaszone ogórki –…
Czytaj więcejBrakuje Ci witamin i soli mineralnych? Pij soki z buraków i kiszonej kapusty!
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają też inne, do tej pory mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy mówimy o leczniczych walorach fermentowanego jedzenia nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich…
Czytaj więcejDlaczego warto pić sok z kiszonych warzyw?
Od wieków w rodzimej kuchni wykorzystuje się kiszone warzywa. Ostatnio jednakże raz za razem wymienia się też ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna…
Czytaj więcejJakie buty do pracy w kuchni? Na co trzeba zwrócić uwagę?
Do pracy w gastronomii (restauracja, hotel, catering) niezbędne jest specjalistyczne obuwie, które zagwarantuje pracownikowi komfort podczas wielogodzinnej pracy w pozycji stojącej, a także zabezpieczy go m.in. przed poślizgnięciem lub kontaktem stóp z gorącą cieczą. Jak wybrać dobre buty do pracy…
Czytaj więcej