Zobacz, gdzie kupić kapustę kiszoną w worku foliowym, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Wyjątkowy smak białej kapusty kwaszonej jest ważną częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową szeregu potraw i przeciętny Polak bardzo często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, ponieważ kwaszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność.
Czemu należy spożywać kiszoną kapustę?
Kapusta kiszona, albo kwaszona, gdyż tych określeń używa się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które odkryto na skutek dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne składowanie strawy. Cienko posiekane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez długi okres czasu w efekcie zastosowania fermentacji mlekowej. W dawnych czasach spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin czy minerałów, których pozyskanie zimą było znacznie trudniejsze aniżeli obecnie. A trzeba podkreślić, iż w kapuście kwaszonej jest dużo substancji potrzebnych dla prawidłowego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się także inne ważne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B1, B5, B12). Ponadto, kiszona kapusta to źródło między innymi błonnika pokarmowego, fosforu i żelaza. Jednocześnie to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, stąd rekomenduje się jego konsumpcję osobom na diecie.
Kapuśniak, bigos, kwaśnica – nie byłoby ich bez kwaszonej kapusty
Kwaszona kapusta na naszych stołach pojawia się zarówno jako główny element potraw, jak i jako dodatek do nich. Niegotowaną przeważnie spożywa się ją w postaci surówki z marchwią lub cebulą, która współgra z daniami z ziemniaków oraz ryb, a czasami na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To też produkt, który idealnie komponuje się z pieczarkami i mięsem, stąd wykorzystuje się ją w nadzieniu do łazanek, pierogów czy pasztecików. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie zaistniałyby tradycyjne polskie dania jak góralska kwaśnica, bigos bądź kapuśniak.
Właściwie każdy szef kuchni posiada własny przepis na kapustę kwaszoną, lecz dzisiaj sporadycznie przygotowuje się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już konieczności gromadzenia żywności na zimę. Kwaszoną kapustę w małych oraz większych woreczkach bez przeszkód dostać można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją przez internet. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie także kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]