Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

Zamów ogórki kiszone.

Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej lub w formie dodatku do drugiego dania – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, gdyż kiszonki są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe.

Kwaszone ogórki – zrób je sam lub kup gotowe

Ogórki kiszone to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest niezwykle łatwe. Stosuje się do tego pojemne gliniane garnki bądź beczki z drewna, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się słoną wodą i pozostawia się pojemnik na nie mniej niż czternaście dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele mniej kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji ogórków już po paru dobach – ogórki tego typu to tak zwane ogórki „małosolne”. W najpopularniejszej recepturze do zalewy wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku oraz koper, jednak smak ogórków kwaszonych można podkręcić też różnymi dodatkami, m.in. liśćmi czarnej porzeczki, kawałkami papryki lub ziarnami czarnego pieprzu. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas ani sporo miejsca w kuchni, aby osobiście zrobić takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje też piwnicą lub spiżarką, w której może gromadzić przetwory w dużych ilościach. Nie oznacza to natomiast, iż należy odmówić sobie spożywania ogórków kwaszonych – zawsze możemy kupić je w markecie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, tj. w workach z folii czy w kubełkach, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy spożywamy wraz z ogórkami kwaszonymi?

Od wieków panuje przekonanie, iż warzywa poddane fermentacji zbawiennie wpływają na nasz organizm. I nie jest to błędem, ponieważ wraz z kiszonkami konsumujemy pomocne bakterie, które korzystnie oddziaływają na florę przewodów pokarmowych i redukują ich pH, poprawiając w konsekwencji trawienie. Jednak na tym nie koniec! Kiszone ogórki są nietuczące (dostarczają zaledwie 12 kcal na 10 dag), a przy tym zawierają m.in. witaminę K1, C i D, witaminy z grupy B, jak również niemało minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak wapń, magnez, żelazo, selen i fosfor. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? Jeśli lubimy cierpkie smaki, nie warto wylewać go po zjedzeniu kiszonek, tylko go wypić lub użyć do zupy ogórkowej, bo w czasie kiszenia składniki odżywcze przedostają się częściowo do zalewy. Należy jednakże zaznaczyć, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak spora ilość soli.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]