Szukasz barszczu białego w butelce? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
W ostatnich latach coraz rzadziej zjadamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego pośpiechu, a przez to pragnienie szybkiego nasycenia się, chętnie omijamy zupy, wybierając posiłki, które uprzednio serwowane były na ogół jako to większe danie. Lecz na wskroś polskie zupy, takie jak barszcz biały i żurek, zostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeśli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt w menu restauracji oraz barów z polską kuchnią, jak również są powszechnie stawiane na stołach podczas obiadów wielkanocnych i bożonarodzeniowych.
Barszcz biały to nie żurek – Zakwas na bazie mąki pszennej lub żytniej – który na żurek, a który na barszcz biały?
Jeżeli zapyta się Słowianina o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to z miejsca przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób nawet nie wie, że to dwa odmienne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zasadniczo żurek przygotowuje się na zakwasie mąki żytniej, natomiast barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. To jednak nie wszystko, co dzieli te zupy, aczkolwiek trzeba ostro zaakcentować, że nie ma jednego niezmiennego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem indywidualnych preferencji i zdolności kucharza. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego z reguły wkłada się więcej grzybów oraz jarzyn. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kwaszonych czy z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem temat jest bardziej zagmatwany, gdyż w ramach tej grupy zup wyróżnia się 3 rodzaje:
– gęsty, kwaskowaty żur gotowany zwykle z dużą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z ziemniakami;
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z jajkiem oraz chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.
Nie musisz przygotować samemu zakwasu na barszcz biały i żurek
Przygotowanie zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy jest proste, choć nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. Na portalach kulinarnych zamieszczono mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto wykorzystać. Wykorzystując jednak samodzielnie wykonany zakwas należy przewidzieć gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeśli ochota np. na barszcz biały zaatakuje was bez ostrzeżenia, warto kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na zrobienie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym przyrządzimy smakowity barszcz biały i żurek staropolski bądź śląski.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]