Dlaczego warto pić sok z kiszonych warzyw?

Dlaczego warto pić sok z kiszonych warzyw?

Jeśli szukasz soku z buraka kiszonego, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Od wieków w rodzimej kuchni wykorzystuje się kiszone warzywa. Ostatnio jednakże raz za razem wymienia się też ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach marketów w sekcjach z żywnością eko.

Sok z kiszonej kapusty – składniki odżywcze oraz właściwości

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu kapusty raz za razem podawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, tłumacząc, że sok jest kwaśny, lecz bardzo zdrowy. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to doskonałe źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy PP, E, C oraz A, a także przeróżne minerały, jak m.in. miedź, potas i żelazo. Wiele osób odczuwa trudności z przyzwyczajeniem się do cierpkiego posmaku tego soku, niemniej jednak warto spożywać go regularnie, dlatego że działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i wspomaga trawienie, a to sprawia, że może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co wzmacnia odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty poleca się także osobom, chorym na anemię z uwagi na zawarte w nim żelazo. Oczywiście nawet ze zdrowym napojem nie wolno przesadzać – wystarczy spożycie mniej więcej 250 mililitrów soku na dzień.

Sok z kiszonego buraka – podnosi koncentrację i korzystnie wpływa na przemianę materii

Sok z kiszonych buraków jest kolejnym odżywczym sokiem, którego używamy od wieków do gotowania, a który pijemy także jako zdrową przekąskę. Zawiera on sporo witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: zapobiega zaparciom, obniża ciśnienie, a zarazem wyostrza koncentrację. Chociaż buraki charakteryzują się wysoką zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być pity przez diabetyków. Nie rekomenduje się jednakże jego konsumpcji przez osoby borykające się z reumatyzmem bądź schorzeniami nerek, a także paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Jeżeli nie posiadasz umiejętności, żeby przyrządzać soki z kiszonek samemu, możesz kupić je w ulubionym markecie bądź założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, iż soki tego rodzaju powinno się przechowywać w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]