Sok z kiszonej kapusty kupisz na superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają też inne, do tej pory mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy mówimy o leczniczych walorach fermentowanego jedzenia nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak maślanka, kombucza czy różnego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są warte uwagi – pomagają w łatwy i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi witaminy konieczne dla jego właściwego funkcjonowania.
Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie składniki w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie masę substancji oddziałujących pozytywnie na nasze zdrowie. Głównym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, ogórków bądź inny kiszonek to też kopalnia witamin. Godna uwagi jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C – już 150 ml tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na obecność witaminy E i K, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego warto go spożywać?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek liczne witaminy usprawniają działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają walczyć z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. refluks lub wrzody żołądka. Stanowią one też osłonę w czasie terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]